Skal man leie bil i Norge eller i utlandet, er det lurt å lese følgende tips/råd – slik at man unngår de vanligste fellene:

Les standardavtalen for leiebilen grundig

Det er svært viktig å lese nøye igjennom standardavtalen med leiebilselskapet. Sørg også for at du forstår innholdet i leieavtalen. Da slipper du ubehagelige overraskelser i ettertid.

Når du leter på nettet etter det beste tilbudet, så husk at prisene som oppgis oftest inneholder kun “grunnpakken”. Da er det viktig å finne ut hva som er inkludert, og hva som ikke er inkludert i leiebilprisen. Husk f.eks. å sjekke bestemmelser om drivstoff, og vær oppmerksom på at hvis man skal kjøre inn i et annet land med leiebilen, må selskapet informeres om dette på forhånd.

Ifølge Forbruker Europa forekommer det flest klager og tvister med bilutleieselskaper i Italia. Også Tyskland og Spania er godt representert. Skal du på ferie med leiebil i et av disse landene, er det dermed all grunn til å lese gjennom leiebilavtalen omhyggelig. Klagene dreier seg oftest om krav fra selskaper i etterkant av leiebilperioden, og først og fremst tvist om skader som skal være påført bilen.

Tenk deg nøye om før du aksepterer tilleggsforsikringer

Når du leier bil, følger ansvarsforsikring, kasko og tyveriforsikring normalt med i prisen. Egenandelen ved en eventuell skade på leiebilen kan imidlertid være svært dyr. Egenandelen varierer fra land til land, men vanligvis ligger dette beløpet mellom 6000 og 12.000 kroner. Også de forskjellige bilutleieaktørene i samme land opererer med ulike egenandeler.

Når du skal hente leiebilen, tilbyr selskapet deg å kjøpe en tilleggsforsikring som reduserer eller dekker egenandelen ved en eventuell bilskade. Vær skeptisk til å si “ja takk” til dette, da prisen på tilleggsforsikringer ofte er svært høy.

Overse salgstriks når du henter leiebilen. Agenten har delvis provisjonslønn, og ønsker å selge mest mulig til deg som kunde. I tillegg til spørsmål om egenandelforsikring, kan du f.eks. få tilbud om bagasjeforsikring eller personlig ulykkesforsikring. Sjekk med din private bilforsikring hva denne dekker.

Avslår du den ekstra egenandelforsikringen, vil du bli pålagt å betale et depositum. Vanlig prosedyre er å benytte et kredittkort til dette. Det er også praktisk for deg som skal på ferie, da depositum-beløpet ikke blir “frosset” på ditt vanlige debetkort i leiebilperioden.

Depositumet skal dekke utgifter til leiebilfirmaet i tilfelle du får skader på bilen. Andre kostnader du kan bli trukket for i etterkant av leiebilperioden, er f.eks. om du har glemt å fylle full tank på bilen når du leverer den.

Sjekk kredittkortet ditt noen dager etter at du har levert leiebilen. Da kan du raskt oppdage om bilutleieaktøren har trukket deg for eventuelle beløp av depositumet.

Kredittkortet Re:member tilbyr egenandelforsikring for kr. 70 pr. år. Denne dekker opp til kr. 10.000,- i egenandel ved skade på leiebil. Andre kredittkort på det norske markedet har lignende forsikringer innbakt i kortet. Dette er mye mer prisgunstig enn å akseptere leiebilselskapets tilleggsforsikring.

Tenk deg godt om før du inngår avtale om ekstrautstyr til leiebilen

Barneseter, GPS, kjettinger, skistativ og portabel DVD-spiller er eksempler på ekstrautstyr som man kan leie av bilutleieselskapet. Dette følger ikke med i grunnprisen, og leieprisen er høy.

Hos de fleste store leiebilfirmaer i Norge koster det kr. 300,- å leie et barnesete. Har man to barn, blir prisen kr. 600,- (Avis Bilutleie pr. januar 2013).
I utlandet kan prisen være høyere. Det lønner seg derfor uten tvil å ta med seg sitt private utstyr istedenfor å leie.

Er det flere som reiser sammen , velg sjåfør med omhu

Dersom det er flere voksne som skal leie bil sammen, bør sjåføren som velges være fylt 25 år. Er vedkommende under 25 år, påløper det et ekstragebyr fra leiebilfirmaet for “ung sjåfør”.

Bilutleieselskaper tar også en ekstraavgift for hver enkeltperson som skal kjøre bilen.

Inspiser leiebilen før du kjører fra hentestedet

Inspiser bilen før du kjører fra hentestedet, både utvendig og innvendig. Det kan også være lurt å gå over bilen sammen med en agent fra bilutleiefirmaet, slik at tvister ikke oppstår i etterkant. Å ta bilder eller video av bilen før du kjører, kan også være et godt råd – for å slippe tvist om skader på bilen i etterkant av leieperioden.

Oppdager du en skade på bilen før du kjører, ta kontakt med leiebilselskapet. Da unngår du leie beskyldninger når du leverer bilen om eventuelle riper i lakken, ødelagte dekk, bulker e.l.

Sjekk leiebilselskapets retningslinjer for depositum

Normalt vil selskapet skaffe seg en sikkerhet i kredittkortet ditt – et depositum. Pass på at det settes en øvre beløpsgrense for dette.